Tisková zpráva pro IDET 2017

Na veletrh obranné techniky IDET přijede do Brna přes 500 firem
Téma: Idet, Iset, Pyros
25.5.2017 13:26    Zpravodajství ČTK    Strana     str zbr pol pod zak

Brno 25. května (ČTK) – Na brněnském mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET a přidružených akcích bude letos vystavovat 518 firem z 31 zemí. Znamená to mírný nárůst oproti roku 2015, kdy se akce konala naposledy. Vyplývá to z informací, které dnes novinářům sdělili zástupci Veletrhů Brno. Veletrh začíná ve středu.
Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše má akce vyšší zahraniční účast. „Impulsem pro vystavovatele byly ohlášené investice ze strany armády. Vystavovatelé se těší na případné objednávky,“ uvedl Kuliš. Česká armáda plánuje v nejbližších letech nákupy za desítky miliard korun. Jde například o nákup nových bojových vozidel pěchoty. Půjde o tendr za více než 50 miliard korun. Resort plánuje i modernizaci 33 samohybných houfnic Dana.
Podle odborníků má IDET klíčový význam pro domácí obranný a bezpečnostní průmysl. Firmy z oboru pravidelně exportují zhruba čtyři pětiny své produkce. K největším vystavovatelům letos patří Czechoslovak Group, Omnipol, STV Group, VOP CZ Agados nebo ERA.
Do Brna se chystá například zbrojovka BAE Systems, jejíž bojové vozidlo je mezi dalšími v hledáčku české armády. BAE Systems kromě něj na veletrhu představí modely samohybné houfnice M109A7 a dělostřelecký systém Archer, který je zabudován do podvozku 8×8 českého výrobce Tatra. Největší zahraniční účast na veletrhu chystá Turecko.
Firmy předvedou také novinky. Například česká společnost Agados, která patří k největším výrobcům přívěsných vozíků v ČR, pokřtí mobilní polní kuchyni PK4 (Kaga).
Před dvěma lety na veletrhu vystavovalo 488 firem z 35 zemí. Na všechny sdružené veletržní akce se v jednom termínu přišlo podívat 27.000 lidí.
Proti veletrhu pravidelně protestují aktivisté. Hnutí Nesehnutí požaduje, aby Brno veletrhu přestalo poskytovat své prostory. Podle aktivistů zbraně z obchodů uskutečněných na veletrhu končí také v rukou diktátorů nebo v oblastech ozbrojených konfliktů. Veletrhy Brno s argumenty aktivistů nesouhlasí, veletrh považují za obranný, ne zbrojařský. Kuliš dnes uvedl, že výkřiky aktivistů jsou naprosto scestné. Veletrh je prý platforma pro prezentací technologií pro bezpečnostní složky. „Zajištění bezpečnosti je prioritní úlohou každého státu,“ uvedl Kuliš, brněnský veletrh je podle něj i proexportní platformou.
V pořadí 14. veletrh bezpečnostní techniky IDET doplňuje 18. veletrh veletrhu požární techniky PYROS a 9. veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET. Veletrhy končí v sobotu 3. června.